El moviment Slow Food és un moviment adoptat a nivell mundial que se centra en el consum just i conscient d’aliments nets, orgànics i preparats localment.
Estacional
Comprar aliments de temporada ajuda els agricultors locals i redueix limpacte ambiental de la producció daliments. El contingut de nutrients dels productes millora quan es cultiven i cullen en el moment adequat. Això és perquè la qualitat del sòl, la llum solar i el clima influeixen en la composició de nutrients. També és fonamental saber que les fruites i verdures de temporada seran més assequibles.
Per contra, quan una fruita o verdura està fora de temporada, es pot emmagatzemar a una temperatura més freda durant períodes prolongats, cosa que fa que madurin més lentament i, per tant, perdin nutrients. Com a resultat, els productes de temporada costen menys i són més saludables que els productes fora de temporada. Això és perquè els productes de temporada són més rics en nutrients i saben millor perquè han madurat de forma natural. A més, poden ser menys atractius estèticament quan són fora de temporada perquè el color i la textura canvien a causa de les condicions externes.
Encara que trobar productes de temporada a qualsevol part del món pot ser complicat, assegureu-vos de comprar-los al punt òptim de maduresa. Això evitarà que les fruites i verdures es facin malbé o es podreixin, cosa que pot danyar el medi ambient, generant deixalles innecessàries que també podrien danyar la seva salut.
A més de reduir l’impacte del malbaratament d’aliments, comprar i cuinar aliments frescos ajudarà a enfortir el sistema immunològic. També és bo per al cor i la digestió, ja que menjar aliments frescos us ajudarà a mantenir un pes saludable i prevenir malalties.

Local
Una altra gran manera de mantenir una dieta fresca i nutritiva és preparar menjars amb ingredients locals i orgànics. Això assegurarà que els àpats estiguin fets amb productes de la més alta qualitat possible.
Menjar aliments dorigen local és una part crucial del moviment lent daliments, igual que evitar els aliments processats o envasats. Aquests poden contenir alts nivells de sucres ocults que poden causar fluctuacions ràpides de glucosa i contribuir a laugment de pes, entre altres problemes de salut.
Comprar localment és una de les millors maneres dassegurar obtenir productes dalta qualitat. Els aliments cultivats localment són més frescos que els que han viatjat des de lluny i tendeixen a retenir més nutrients. Això és especialment cert per a les fruites i verdures com el bròquil, les mongetes tendres, la col arrissada i els tomàquets.
Escollir productes produïts localment també és crucial perquè pot ajudar a frenar el canvi climàtic. Un sistema de producció d’aliments d’origen local contribueix menys als gasos amb efecte d’hivernacle que un sistema fortament industrialitzat, com el que estem acostumats avui, especialment a les grans ciutats.
Donant suport als productors locals
Podeu trobar productes locals als mercats de pagesos oa través de Productors de proximitat. A més, hi ha models on pots rebre aliments frescos i saludables a canvi d’una donació mensual. És una excel·lent manera de donar suport a l’economia local mentre gaudeix dels beneficis de menjar aliments frescos i saludables.
A més de ser dorigen local, els aliments que consumeix han de ser orgànics i lliures de pesticides i productes químics. Podeu preguntar als vostres proveïdors si els vostres productes estan certificats com a orgànics o no transgènics.
També és una bona idea comprar carn de granges locals, ja que això pot ajudar a reduir la quantitat de deixalles animals i la contaminació que es genera a la producció comercial de carn. Compreu només carn curada o cuita localment, lliure d’hormones i antibiòtics.
A més d’educar els consumidors sobre els perills del menjar ràpid i ajudar-los a menjar més aliments produïts naturalment, el Moviment Slow Food es dedica a protegir els aliments patrimonials en perill d’extinció perquè no es perdin o es destrueixin. Manté una llista internacional d’aliments en perill d’extinció anomenada Arca del Gusto i treballa activament per preservar les varietats natives.
El moviment Slow Food està guanyant popularitat i cada cop més botigues ofereixen als seus clients una experiència de “compra lenta”.

Orgànic
A l’hora de comprar productes frescos, és fonamental comprar productes orgànics tant com sigui possible. Això és perquè els productes orgànics no han estat tractats amb químics ni antibiòtics i, per tant, són més segurs per menjar. També solen ser de més qualitat i més nutritius que els productes no orgànics.
Pot generar un cost addicional al que estem acostumats, però ho has de considerar una inversió en la teva salut. Menjar de manera més saludable pot reduir el risc de moltes malalties prevenibles, com ara les malalties cardíaques i la diabetis tipus 2.
Comprar orgànic també és una excel·lent manera de reduir la seva petjada ambiental. També és una manera fàcil de donar suport als agricultors i productors locals.
El mercat d’aliments orgànics ha crescut dramàticament els darrers anys. S’estima que augmentarà al voltant d’un 14% per any durant les properes dècades. Això és degut principalment a una major consciència dels consumidors sobre els productes orgànics i els seus beneficis.
En augment
Fins i tot s’han encoratjat alguns consumidors a iniciar les seves pròpies granges orgàniques i cultivar per produir. Altres simplement se senten atrets pel sabor i els nutrients dels aliments orgànics. Tot i això, la diferència de preu entre els productes orgànics i els convencionals ha estat un obstacle per al creixement de la categoria en els últims anys. Per tant, per continuar augmentant les vendes, els detallistes han d’impulsar els seus departaments orgànics centrant-se en el valor i oferint més opcions dins de la categoria orgànica.
Encara que la diferència de preus sestà reduint, algunes persones encara senten que val la pena pagar més per productes dalta qualitat. Això és especialment cert per a aquells que estan compromesos amb una alimentació saludable i que estan preocupats per la seva salut a llarg termini.
Si encara necessita esbrinar què buscar o si el que és orgànic és correcte, sempre és millor consultar un nutricionista abans de decidir-se pel que és orgànic. Us recomanarà les fruites i verdures més beneficioses per al vostre estil de vida. També sasseguraran que obtingui tots els nutrients que necessita. Visita al teu nutricionista de confiança, recomanat per amics o coneguts, o simplement buscant al cercador: dietista barcelona, o segons sigui la teva ubicació. Trobareu molts experts que us posaran en el camí correcte.
Lliure de transgènics
Pel que fa a les compres als supermercats, els productes no transgènics són fonamentals per al moviment Slow food. Els aliments no transgènics són un mercat en creixement. Moltes marques ofereixen ara opcions d’etiqueta neta que prometen una dieta més nutritiva. Com a resultat, s’espera que la necessitat de productes no modificats genèticament certificats arribi als 1100 milions de dòlars per al 2023.
A més de ser menys costosos que els orgànics, els aliments no transgènics són cada cop més populars pels seus beneficis per a la salut. Això és perquè són baixos en sucre i reduïts en calories. Com a resultat poden ajudar a prevenir malalties del cor i l’obesitat, així com altres problemes de salut.
Tot i la creixent consciència i demanda dels consumidors, el debat sobre si usar o no aliments genèticament modificats té molts escèptics a banda i banda. Tot i que els científics creuen que els OGM són segurs, algunes persones els eviten perquè els preocupa el seu impacte ambiental i els possibles efectes adversos per a la salut.